Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз економијата

Gveroski, Miroslav (2020) Влијанието на новите предизвици од пандемијата врз економијата. Еквилибриум (30). pp. 8-9. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium30_0....

Abstract

Економските кризи се познати во историјата на светската економија од динамизирањето на светското производство по првата индустриска револуција до денес. Истражувањата околу економсите кризи одсекогаш биле и денес се главен предизвик на економистите. Причините, последиците, движењата на макроекономските агрегати, мерките за решавање на последиците одсекогаш предизвикувале голем интерес како кај истражувачите така и кај јавноста поради тоа што последиците сите ги чувствуваат. Тоа се повторува и сега од почетокот на 2020 година со појавата на корона вирусот и неговото влијанија врз светската економија и поединечните економии. Последиците од оваа криза (ако сеуште можеме така да ја наречеме бидејќи постои непишано правило дека се потребни два квартала за негативен раст на бруто домашниот производ за потоа да се констатира дека економијата влегла во рецесија) и денес се главен интерес на економистите од целиот свет поради тоа што какошто вирусот се шири низ светот така се шират и економските последици.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 18 Sep 2020 20:16
Last Modified: 18 Sep 2020 20:16
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/5759

Actions (login required)

View Item View Item