НЕКОИ ПРЕВОДНИ ЕКВИВАЛЕНТИ НА ПАРТИЦИПОТ НА ПРЕЗЕНТ ОД ФРАНЦУСКИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Касапоска-Чадловска, Милена (2012) НЕКОИ ПРЕВОДНИ ЕКВИВАЛЕНТИ НА ПАРТИЦИПОТ НА ПРЕЗЕНТ ОД ФРАНЦУСКИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК. In: LANGUE, LITTÉRATURE ET CULTURE FRANÇAISES EN CONTEXTE FRANCOPHONE, 12-12 December 2011, Faculty of philology “Blaze Koneski“ - Skopje.

[img] Text
Languelittratureetculturefranaisesencontextefrancophoneed.ZvonkoNikodinovski2012463p.pdf

Download (6MB)

Abstract

Во францускиот јазик, партиципот на презент претставува нелична глаголска форма која нема ознаки за разликување на лице, број и аспект и не ја разликува категоријата време. Друга негова специфичност е двојната, глаголскопридавска функција. Глаголскиот прилог многу често се јавува како преводен еквивалент за францускиот партицип на презент на македонски јазик, но како можни преводни решенија се среќаваат и да-конструкцијата, декларативната, причинската, временската и релативната зависносложена реченица. Овој труд има за цел да понуди преглед на дел од преводните еквиваленти на партиципот на презент од француски на македонски јазик врз примери извлечени од француската литература и дневниот печат. Во примерите кои се разгледуваат, партиципот на презент се среќава со различни придавски и глаголски функции.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Milena Kasaposka
Date Deposited: 13 Jul 2020 07:33
Last Modified: 13 Jul 2020 07:33
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/5516

Actions (login required)

View Item View Item