Француските атрибутивни конструкции со глаголи кои означуваат мисловен процес и нивните еквиваленти во македонскиот јазик

Касапоска-Чадловска, Милена (2016) Француските атрибутивни конструкции со глаголи кои означуваат мисловен процес и нивните еквиваленти во македонскиот јазик. Литературен збор, 4 (6). pp. 63-77.

[img] Text
Француските атрибутивни конструкции со глаголи кои означуваат мисловен процес и нивните еквиваленти во македонскиот јазик.pdf

Download (483kB)

Abstract

Под поимот атрибутивни конструкции во француската граматика се разгледуваат конструкциите кои содржат атрибут којшто се однесува на субјектот или на директниот објект. Напоменуваме дека во македонската граматика функционален еквивалент на францускиот атрибут е именскиот дел на глаголско-именскиот прирок. Во оваа статија ги обработуваме француските конструкции со атрибут на директен објект (КАО), во кои во како атрибутивни глаголи се среќаваат глаголи коишто опишуваат мисловни и евалуативни процеси, односно: croire, juger, trouver, considérer и estimer.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Prof. d-r. Milena Kasaposka
Date Deposited: 13 Jul 2020 07:32
Last Modified: 13 Jul 2020 07:32
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/5513

Actions (login required)

View Item View Item