Улогата на електронските лексикографски ресурси за француски јазик во истражувањата на лексичките заемки

Nikolovski, Zoran (2013) Улогата на електронските лексикографски ресурси за француски јазик во истражувањата на лексичките заемки. Зборник на трудови „Електронските ресурси и филолошките студии/Electronic resources and philological studies“. pp. 92-103.

[img] Text
Ulogata na elektronskite leksikografski resursi za francuski jazik vo istrazuvanjeto na leksickite zamenki.pdf

Download (516kB)

Abstract

Брзиот развој на технологијата создава услови за динамичен развој на електронските ресурси кои даваат значителен придонес во проучувањето на јазиците. Дигитализизацијата овозможува пренесување на знаењата и информациите на нови, современи носачи на податоци со помош на кои побрзо и полесно се доаѓа до бараната информација. Така, се создаваат повеќе програми и електронски алатки со кои се дава можност за брзо и ефикасно пребарување на речниците и енциклопедиите, проверка и корекција на правописот, граматиката и сл. Во овој труд сакаме да ја претставиме улогата на електронските лексикографски ресурси за француски јазик во истражувањата на заемките коишто од ден на ден стануваат сè побројни. На интернет мрежата можат да се консултираат повеќе онлајнречници (Trésor de la langue française, Dictionnaire de l'Académie française, Dictionnaire Visuel, Dictionnaire Larousse, Dictionnaire Electronique des Synonymes, Le grand dictionnaire terminologique и др.) кои до неодамна беа објавувани само во традиционалната хартиена форма и даваат значителен придонес во истражувањата на заемките.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: електронски лексикографски ресурси, лексички заемки, француски јазик
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 06 Jun 2017 09:29
Last Modified: 06 Jun 2017 09:29
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/518

Actions (login required)

View Item View Item