ФРАНЦУСКИОТ ЈАЗИК ВО НАУКАТА И ТЕХНИКАТА

Nikolovski, Zoran (2015) ФРАНЦУСКИОТ ЈАЗИК ВО НАУКАТА И ТЕХНИКАТА. Зборник на трудови од меѓународната научна конференција Јазични и културни проникнувања низ преведувањето и толкувањето. pp. 533-538.

[img] Text
Francuskiot jazik vo naukata i tehnikata-Recenziran.pdf

Download (156kB)

Abstract

Со овој труд ќе дадеме краток приказ на состојбата на францускиот јазик во областа Наука и техника која заради ширината и подобра анализа ќе ја поделиме на три подобласти: Манифестации, семинари и конгреси, Списанија и публикации и Образование, испити, конкурси и тези. Оваа област претставува мошне значаен елемент во заштитата на јазикот и поради тоа има и посебна позиција во јазичната политика на Франција. Исто така, ќе се осврнеме на преведувањето на француски јазик на сите документи во оваа област кои се напишани на друг јазик, различен од францускиот.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: јазична политика, наука, техника, преведување
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 06 Jun 2017 09:28
Last Modified: 06 Jun 2017 09:28
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/514

Actions (login required)

View Item View Item