Impact of tourism on economic development and quality of life of the citizens in the Republic of Macedonia

Dimoska, Tatjana (2009) Impact of tourism on economic development and quality of life of the citizens in the Republic of Macedonia. In: X International Conference “Tourism in conditions of global economic recession”, Faculty of tourism and hospitality - Ohrid, Ohrid.

[img]
Preview
Text
ВЛИЈАНИЕ НА ТУРИЗМОТ ВРЗ ЕКОНОМСКИОТ РАЗВОЈ И КВАЛИТЕТОТ НА ЖИВОТ НА ГРАЃАНИТЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА .pdf

Download (639kB) | Preview

Abstract

Овој труд ја третира комплексната проблематика на влијанието на туризмот врз економскиот развој и квалитетот на живот на граѓаните на територијата на Република Македонија. Туризмот како значаен општествено-економски феномен кој се карактеризира со изразена масовност и динамичен развој, резултира со мноштво позитивни, како директни, така и индиректни пред сé економски ефекти. На тој начин, преку развојот на туризмот се зголемуваат можностите за поттикнување на севкупниот економски развој. Како резултат на директните економски ефекти, туризмот индиректно придонесува и за зголемување на животниот стандард на граѓаните односно адекватно на тоа и за намалување на сиромаштијата. Сеопфатната анализа на туристичките текови во Република Македонија, како и корелацијата со постигнатиот економски развој и квалитетот на живот на граѓаните, претставуваат солидна основа за изведување на одредени релевантни заклучоци во насока на подобрување на туристичката понуда во функција на зголемување на приходите од туризмот и поттикнување на севкупниот економски развој на Република Македонија, а со тоа и зголемување на квалитетот на живот на нејзиното домицилно население. Клучни зборови:економски развој, квалитет на живот, туризам, Република Македонија

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Mr Bojan Sekulovski
Date Deposited: 09 Mar 2020 09:11
Last Modified: 09 Mar 2020 09:11
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3974

Actions (login required)

View Item View Item