Алтернативен туризам - практични аспекти

Martinoska, Simona and Dimoska, Tatjana (2009) Алтернативен туризам - практични аспекти. Scientific Journal of the University “St. Kliment Ohridski” - Bitola, “Horizons” No. 5, Bitola.

[img] Text
АЛТЕРНАТИВЕН ТУРИЗАМ-ПРАКТИЧНИ АСПЕКТИ.doc

Download (80kB)

Abstract

Алтернативниот туризам се појавил во раните 1980-ти години како дел од платформата на адаптирање (период од развојот на туризмот по ИИ Светска војна) и може да се рече дека претходи на идејата за одржливост во областа на туризмот. Тој се класифицира на: природен туризам, културен туризам, настани и останати видови на туризам. Посебна категорија во рамките на настаните се карневалите. Во овој труд посебен акцент е ставен на Вевчанскиот карневал - историските фази во неговиот развој, организационата поставеност и изведување, како и предлозите за неговото унапредување. Клучни зборови: алтернативен туризам, настани, карневал, Вевчански карневал

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Mr Bojan Sekulovski
Date Deposited: 09 Mar 2020 09:11
Last Modified: 09 Mar 2020 09:11
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3973

Actions (login required)

View Item View Item