Улогата на капиталот во одржливиот развој

Dimoska, Tatjana (2011) Улогата на капиталот во одржливиот развој. International Scientific Journal of the University “St. Kliment Ohridski” - Bitola, “Horizons” No. 7, Bitola.

[img]
Preview
Text
УЛОГАТА НА КАПИТАЛОТ ВО ОДРЖЛИВИОТ РАЗВОЈ.pdf

Download (470kB) | Preview

Abstract

Постојат најразлични поделби и објаснувања за поимот капитал. Сепак најосновна поделба на капиталот е на природен, човечки, физички и социјален. Од друга страна пак, кога станува збор за одржливиот развој, мора да се наведе дека станува збор за мултидимензионален и комплексен концепт за кого во литературата се забележани дури 120 дефиниции. Во овој труд се поврзува концептот на одржливиот развој со поимот капитал (значи се анализира капиталната база на одржливиот развој), при што се наведува значењето и улогата на сите видови на капитал, а особено на природниот капитал (и тоа на необновливите (исцрпливи) ресурси)) за постоење на одржливиот развој, а како резултат на тоа и за опстанокот на човечкиот вид на планетата Земја во крајна мера. Клучни зборови: капитал, одржлив развој, слаба одржливост, јака одржливост

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Tourism and Hospitality
Depositing User: Mr Bojan Sekulovski
Date Deposited: 09 Mar 2020 09:11
Last Modified: 09 Mar 2020 09:11
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3970

Actions (login required)

View Item View Item