Трговска војна меѓу САД и Кина

Risteska,, Aneta (2018) Трговска војна меѓу САД и Кина. Еквилибриум (27). pp. 14-15. ISSN 2671-3349

WarningThere is a more recent version of this item available.
Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium27-1....

Abstract

Трговската политика ги опфаќа сите мерки кои државата ги презема за да ги регулира трговските односи со другите држави, односно странство. Со цел да се оцени економската и политичката оправданост на трговската политика, особено е важно да се утврди кој добива а кој губи во трговската размена. Современата трговска политика во основа е протекционистичка со оглед на тоа што протекционизмот и рестрикционизмот се постојано присутни во меѓународната трговска размена. Во настојувањето да обезбеди стабилен економски развој и да постигне внатрешна и надворешна рамнотежа, трговската политика е насочена кон остварување на економските цели: целосна вработеност, платнобилансна рамнотежа и ефикасно искористување на раположливите ресурси.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 29 Feb 2020 18:10
Last Modified: 29 Feb 2020 18:10
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3664

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item