Влијателни економисти - Џон фон Нојман

Hristoski, Ilija (2016) Влијателни економисти - Џон фон Нојман. Еквилибриум (20). pp. 10-14. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_20.p...

Abstract

Како да се отпочне приказната за еден од најголемите умови на XX век? Можеби со изреки што други големи умови ги кажале за него? Еве една од нив: „Постојат два вида луѓе во светот: Џони фон Нојман и сите останати.“ Оваа изрека му се припишува на Јуџин Вигнер (Eugene Wigner), добитникот на Нобеловата награда по физика во 1963 година, кој, на најдобар можен начин, го изразил својот восхит и почит кон личноста и делото на Џон фон Нојман. Или следнава изрека на Пол Самуелсон (Paul Samuelson), Нобеловиот лауреат за економија за 1970 година, кој, иако не се согласувал со него за многу клучни прашања, му оддава огромно признание на „неспоредливиот Џони фон Нојман“, велејќи „Тој со брзина на стрела помина низ нашиот домен и го измени засекогаш.“

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 28 Feb 2020 11:30
Last Modified: 28 Feb 2020 11:30
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3586

Actions (login required)

View Item View Item