МОДЕЛИРАЊЕ И ЕВАЛУАЦИЈА НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА СИСТЕМИТЕ НА БИЗНИС ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ВО КОМПАНИИТЕ

Zdraveski, Dejan (2013) МОДЕЛИРАЊЕ И ЕВАЛУАЦИЈА НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА СИСТЕМИТЕ НА БИЗНИС ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ВО КОМПАНИИТЕ. Doctoral thesis, Faculty of Economics.

[img]
Preview
Text
Doktorska disertacija-Dejan Zdraveski.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Одговор на прашањето како оптимално да се искористат сите расположливи податоци, врз чија основа ќе се добијат квалитетни информации, кои пак, ќе служат како основа за донесување стратегиски одлуки на сите нивоа на компанијата, дава концептот на бизнис интелигенцијата. Од информатички аспект бизнис интелигенцијата претставува доста сложен информациски систем, кој на автоматизиран начин собира податоци од различни извори, ги трансформира и интегрира, и ги обработува со што им овозможува на корисниците квалитетни информации . Со примена на концептот на бизнис интелигенцијата ќе се овозможи искористување на поголем број од податоците со кои располага компанијата и нивно претворање во употребливи информации.

Item Type: Thesis (Doctoral)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 28 Feb 2020 10:10
Last Modified: 06 Mar 2020 10:46
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3542

Actions (login required)

View Item View Item