Влијателни економисти - Пол Самуелсон

Midovska, Marija (2016) Влијателни економисти - Пол Самуелсон. Еквилибриум (19). pp. 16-18. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_19.p...

Abstract

Ретки се економистите кои во историскиот развој на економската наука оставиле толку голем печат како што оставил Пол Самуелсон. Доколку сакаме накратко да ја опишеме неговата научна големина треба да се истакне дека тој е првиот американец кој ја добил Нобеловата награда од областа на економските науки во 1970 година. Потоа, тој е најзначајната фигура за основање на неокензијанската економија, како и предводник во развојот на неокласичната економија. Накратко, тоа е Пол Семјуелесон, еден од највлијателните економисти.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 27 Feb 2020 19:47
Last Modified: 27 Feb 2020 19:47
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3534

Actions (login required)

View Item View Item