Влијателни економисти - Франко Модилјани

Spaseska, Tatjana (2015) Влијателни економисти - Франко Модилјани. Еквилибриум (18). pp. 26-28. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_18.p...

Abstract

Франко Модилјани како ретко кој економист дал значителен придонес во повеќе сфери од економијата како што се: корпоративните финансии, пазарот на капитал, макроекономијата и економетријата. Како приврзаник на кејнзијанската школа тој со своето дело оставил длабоки траги во економијата и финансиите и практично ги трансформираа и двете области. Освен тоа, Модилјани ќе остане запаметен како нобеловец кој оставил драгоцено наследство во светската економска наука.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 27 Feb 2020 12:33
Last Modified: 27 Feb 2020 12:33
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3526

Actions (login required)

View Item View Item