„Синдромот Лопез“ во бизнис шпионажата

Nikolovski, Pece (2015) „Синдромот Лопез“ во бизнис шпионажата. Еквилибриум (17). pp. 19-21. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_17.p...

Abstract

Во развиените економии одамна постојат приватни детективи за бизнис шпионажа. Нив ги има многу и нивниот број сè повеќе се зголемува во последните неколку години. Во Франција, исто така е во пораст потребата за вакви услуги во последните децении. Еден од приватните детективи за економско разузнавање со неоспорен углед, на новинарите им рекол: „Еден од моите клиенти се надевал дека ќе добие брзо податоци за конкурентските фирми. Му предложив да се повика на лажна процедура за регрутирање. Едноставна идеја. Доволно беше еден мал оглас, напишан така, за мета да бидат кадрите на тие фирми. Се добија многу кандидати за шпионски активности, кои соопштувале податоци за производите и што уште не“.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 27 Feb 2020 09:38
Last Modified: 27 Feb 2020 09:38
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3508

Actions (login required)

View Item View Item