Влијателни економисти – Стенли Фишер

Boshkoska, Meri (2015) Влијателни економисти – Стенли Фишер. Еквилибриум (17). pp. 15-16. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_17.p...

Abstract

Од појавата на Кејнзовото економско учење до денес, макроекономијата има постигнато голем напредок, а нејзиното функционирање, генерално, го објаснуваат два пристапи: кејнзијанскиот и класичниот пристап. Кејнзијанската школа се залага за активна улога на монетарната политика во балансирање на проблемите во економијата. Ако стапката на невработеност е повисока од нејзиниот просек на долг рок, централната банка може да се обиде да ја намали преку зголемување на стапката на раст на понудата на пари. Според Кејнзијанскиот модел, централната банка може да ја намали невработеноста бидејќи се претпоставува дека цените и надниците тешко можат да се прилагодат на краток рок, односно, според јазикот на макроекономистите,тие се „лепливи“.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 27 Feb 2020 09:38
Last Modified: 27 Feb 2020 09:38
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3506

Actions (login required)

View Item View Item