Влијателни економисти – Робер Солоу

Trajkova-Najdovska, Natasa (2015) Влијателни економисти – Робер Солоу. Еквилибриум (16). pp. 12-14. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium16.pd...

Abstract

Остварувањето на позитивни и одржливи стапки на економски раст е еден од најзначајните предизвици за секоја национална економија. Денес, кога растот дури и на водечките економии е негативен или забавен, темите за економскиот раст, односно моделите кои ги објаснуваат детерминантите на растот, стануваат повторно актуелни. Многу трудови, теоретски и емпириски, се напишани во обид да се разоткрие генезата на толку посакуваниот економски раст, неговата најзначајна детерминанта или магична комбинација на фактори. И покрај сеуште актулната нерешена дилема што има пресудно влијание на економскиот раст на една земја, продонесот на креаторот на неокласичниот или егзоген модел на економски раст (Solow-Swan model)-Роберт Мертон Солоу (Robert Merton Solow) е фундаментален и неспорен во економската литературa. Имено, Солоу-Сван моделот не само што претставува теоретска основа за бројни емпириски студии кои се развиваат подоцна, туку е и поттик за развој на новите ендогени теории на растот. Секако, тој труд заедно со целокупниот подоцнежен придонес на Солоу е крунисан со повеќе награди како што се: Џон Бејтс Кларк Медал во 1961 година, Нобелова награда за економија во 1987 година и Претседателскиот медал за слобода во 2014 година.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 26 Feb 2020 14:14
Last Modified: 26 Feb 2020 14:14
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3485

Actions (login required)

View Item View Item