Cloud Business Intelligence - нова парадигма во обезбедувањето на бизнис информаци謬

Zdraveski, Dejan (2013) Cloud Business Intelligence - нова парадигма во обезбедувањето на бизнис информаци謬. Еквилибриум (11). pp. 12-13. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_%D1%...

Abstract

Динамиката на деловните промени, незапирливиот тренд на глобализацијата, зголемениот број иновации, окружувањето, како и конкуренцијата имаат сé поголемо влијание врз работењето на компаниите. Денес, доколку која било компанија сака да ги осознае своите можности за иден раст и развој на квалитетна деловна стратегија, мора да биде во состојба да ги собере сите достапни и релевантни податоци. Од друга страна, од ден на ден сé поголем е јазот меѓу количината достапни податоци и способноста на компаниите да ги анализираат тие податоци. Според истражувањата на Gartner Inc., само 20 проценти од компаниите користат повеќе од 50 проценти од податоците што им стојат на располагање. Тоа укажува на фактот дека, и покрај тоа што компаниите располагаат со огромни количества податоци, сепак, кај нив се јавува недостаток на корисни информации. Во таква ситуација честопати одлуките се донесуваат врз основа на минимални и неизбалансирани информации, односно субјективно и врз интуитивна основа.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 24 Feb 2020 18:24
Last Modified: 24 Feb 2020 18:24
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3396

Actions (login required)

View Item View Item