Влијателни економисти – Џон Хикс

Lazaroski, Spiro (2013) Влијателни економисти – Џон Хикс. Еквилибриум (11). pp. 10-11. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_%D1%...

Abstract

Џон Ричард Хикс е еден од најистакнатите британски економисти, a воедно и еден од најзначајните и највлијателни економисти на дваесеттиот век. Иако во текот на својот плоден живот придонесе во многу аспекти на економската мисла, сепак, тој ќе биде запаметен за својот придонес во теоријата за побарувачка во сферата на микроекономијата, како и преку креирањето на тн. IS-LM модел во сферата на макроекономијата што, во основа, го сумира кејнзијанското гледиште за макроекономијата. Во 1939 год. тој го објави делото „Вредност и капитал“ (Value and Capital) преку коешто изврши проширување на теоријата за генерален еквилибриум во економијата и теоријата за благосостојба. За своите постигнувања во сферата на макроекономијата и микроекономијата во 1972 година тој беше награден со Нобеловата награда за економија.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 24 Feb 2020 18:24
Last Modified: 24 Feb 2020 18:24
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3395

Actions (login required)

View Item View Item