Аанализата и рационалноста во работењето

Sokoloski, Borka and Zdravkoski, Igor (2013) Аанализата и рационалноста во работењето. Еквилибриум (11). pp. 7-8. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_%D1%...

Abstract

Подготвувањето на одлуката, односно подготовката во поширока смисла, подразбира истражување на фактите, пресметки и изнаоѓање решенија, разработување и споредување на алтернативите и слично, а се врши за да се донесе добра деловна одлука, со што и работењето на деловниот субјект би било подобро. Ако на ова се додаде дека секое „добро“, може да биде и подобро, односно дека и најдобро организираната компанија може да има свои слабости (недостатоци) коишто треба да бидат отстранети од работењето, тогаш може да се заклучи дека анализата нема формален туку материјален, суштински карактер на испитување, а тоа значи дека не е доволно да се испитува работењето на компанијата само статички, туку и динамички. Тоа упатува на потребата анализата да се посматра развојно, во контекстот на окружувањето во коешто компанијата работи и се очекува дека ќе работи, па тогаш сосема логично е сите потесни цели да бидат усогласени со рационалноста во работењето, како општа и заедничка цел. Во крајна линија, севкупните можности за секое успешно работење произлегуваат од постојаното зголемување на нивото на рационалноста во работењето.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 24 Feb 2020 18:24
Last Modified: 24 Feb 2020 18:24
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3393

Actions (login required)

View Item View Item