Анализата и деловното одлучување

Sokoloski, Borka and Zdravkoski, Igor (2013) Анализата и деловното одлучување. Еквилибриум (10). pp. 12-14. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_10.p...

Abstract

Задачите коишто треба да ги изврши и целите што треба да се остварат со деловната анализа се многубројни, а заради тоа многубројни се и различните корисници на резултатите од анализата, како што се: сопственици, акционери, менаџери, даночни органи, кредитори, јавна публицистика. Сите тие имаат различни интереси за анализа и различни потреби за осознавање на работењето, но сепак заедничко за секоја анализа е тоа што таа, по правило, не се врши од чиста љубопитност, туку по стекнувањето на потребните сознанија за донесување одделна одлука. Така, на пример, доверителите вршат анализа за да донесат одлука за тоа дали да одобрат кредит или не; купувачите ја применуваат за да донесат одлука дали да купуваат или не; менаџментот ја користи да донесе одлука дали да се инвестира или не, а исто така и да се донесат многу други одлуки.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 23 Feb 2020 18:35
Last Modified: 23 Feb 2020 18:35
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3352

Actions (login required)

View Item View Item