Животното осигурување во Република Македонија

Janeska, Margarita and Vitanova, Gordana (2013) Животното осигурување во Република Македонија. Еквилибриум (10). pp. 7-8. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_10.p...

Abstract

Осигурувањето претставува механизам за собирање финансиски средства на пазарот. Осигурителните компании, како институционални инвеститори, се важни учесници на финансискиот пазар, пред сé, на пазарот на капитал. Нивното значење и активност се согледуваат како во обезбедувањето на финасиската стабилност, така и во јакнењето на конкуренцијата на финансискиот пазар. Како и другите финансиски институции, така и осигурителните компании ги мобилизираат финансиските вишоци, т.е. штедењето на граѓаните, што потоа ги насочуваат кон дефицитарните субјекти. На тој начин тие претставуваат интермедијарни финансиски институции, бидејќи со продавањето на полисите за доживотното осигурување го мобилизираат штедењето, а во случај на смрт на осигуреникот му плаќаат надоместок на членовите на семејството, што претставува еден вид договорено штедење, од една страна, и осигурување на финансиската загуба на семејството во случај на прерана смрт, од друга страна.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 23 Feb 2020 18:34
Last Modified: 23 Feb 2020 18:34
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3349

Actions (login required)

View Item View Item