Значењето на актуарската математика и професијата актуар

Janeska, Margarita (2012) Значењето на актуарската математика и професијата актуар. Еквилибриум (9). pp. 10-11. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium9.pdf

Abstract

Осигурувањето, денес, претставува економска институција, што надоместува штети коишто настанале како последица на несреќен случај, природна катастрофа, или некоја друга непогода. Тоа обезбедува економска заштита на осигурениците (правни и физички лица) од штетни дејствија, поради коишто доаѓа до осигурениот случај или остварување на осигурениот ризик. Главна функција на осигурувањето е надоместокот на штетите и исплата на осигураната сума кога ќе се оствари осигураниот случај. Овој надоместок од осигурувањето може да се рагледува од два аспекта, и тоа: од аспект на интересите на поединците; и од аспект на интересите на заедницата.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 23 Feb 2020 17:48
Last Modified: 23 Feb 2020 17:48
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3340

Actions (login required)

View Item View Item