Историски развој на бизнис шпионажата

Nikolovski, Pece (2012) Историски развој на бизнис шпионажата. Еквилибриум (7). pp. 12-15. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_7.pd...

Abstract

За современиот почеток на бизнис шпионажата западните стручњаци ги земаат шеесеттите години на минатиот век и авторот Херолд Виленски (Wilensky). Тој е автор на значајното дело „Организиска шпионажа, значење и политика во владата и индустријата“. Во тој контекст, постојните генерации стручњаци во областа на економската шпионажа запамтиле два големи проблема што ги покренал Виленски. Првиот се „колективните стратегии и соработката меѓу владите и претпријатијата во производството на заедничко знаење за одбрана на конкурентските предности“, вториот е „важноста на информацијата во економијата и индустријата, како и стратегиските двигатели на развојот и промените“.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 22 Feb 2020 10:03
Last Modified: 22 Feb 2020 10:03
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3305

Actions (login required)

View Item View Item