Кризата на задолженост во еврозоната - тест за еврото како интернационална валута

Micalevska, Tatjana (2012) Кризата на задолженост во еврозоната - тест за еврото како интернационална валута. Еквилибриум (6). pp. 21-22. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_6.pd...

Abstract

Многу години се сметаше дека токму интегрираноста во монетарната политика и одврзаните раце на земјите во фискалната сфера е специфичноста што ја прави ЕУ единствена и функционална. Но, во периодот по 2003 година се забележа дека, и покрај успешноста во одржувањето на инфлацијата, економскиот раст и вработеноста во многу земји се намалија по воведувањето на еврото. За да се влијае врз овие големини земјите сè повеќе почнаа да ја користат фискалната политика. Ситуацијата стана уште покритична по 2008 година, со проширувањето на кредитната криза од САД во Европа. Кризата предизвика опаѓање на производството, инвестициите и вработеноста во многу европски земји. Преземајќи мерки и спроведувајќи ги плановите за заздравување на економиите од финансиската криза, беше предизвикан раст на јавниот долг на многу европски земји. Дефицитите растеа и неретко го надминуваа нивото 3% од БДП, пропишано со критериумите на конвергенција за земјите од еврозоната.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 22 Feb 2020 09:38
Last Modified: 22 Feb 2020 09:38
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3299

Actions (login required)

View Item View Item