Примена на RF ID (радиoфреквентна идентификација)

Mancheski, Gjorgji (2012) Примена на RF ID (радиoфреквентна идентификација). Еквилибриум (6). pp. 12-14. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/ekvilibrium_6.pd...

Abstract

Концептот за обезбедување единствен код на нештата е потреба што се јавила многу одамна. Овој проблем, во зависност од технолошкиот степен на развој, се решавал на различни начини. Еден многу успешен концепт се баркодовите коишто сé уште се многу актуелни и можат да се најдат речиси на секој пакуван производ. Кај баркодот со помош на линии со различна дебелина се запишуваат децималните броеви. Кај пософистицираните баркодови, исто така со помош на линиии со различна дебелина, се претставуваат и броеви, и букви. Баркодовите се покажале како особено успешен концепт којшто многу е експлоатиран, но постојат повеќе стандарди на баркодови. На слика 1 се прикажани неколку примери на баркодови од различни стандарди.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 22 Feb 2020 09:38
Last Modified: 22 Feb 2020 09:38
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3295

Actions (login required)

View Item View Item