Високото образование во Република Македонија, состојби, проблеми и перспективи

Pechijareski, Ljupcho (2011) Високото образование во Република Македонија, состојби, проблеми и перспективи. Еквилибриум (5). pp. 6-8. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/dekemvri_ekvilib...

Abstract

Универзитетот, според низа релевантни индикатори, како што се: генезата, долговековната традиција, онтолошката определеност, високите гносеолошки сводови, цврстата архитектура на епистемолошката структура, племенитоста на својата основна (образовна и воспитна) дејност, доблеста да се спознава бескрајниот лавиринт на човековиот универзум, храброста тоа да се прави низ противречниот спој на разумот и страста, рационалното и имагинарното, реалното и трансцендентното претставува еден од највеличенствените духовни предизвици на човековиот род.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 21 Feb 2020 19:49
Last Modified: 21 Feb 2020 19:49
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3262

Actions (login required)

View Item View Item