Образованието во функција на општествено-економскиот развој

Mancheski, Gjorgji (2011) Образованието во функција на општествено-економскиот развој. Еквилибриум (5). pp. 4-5. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://eccfp.edu.mk/files/biltens/dekemvri_ekvilib...

Abstract

Во текот на петдеценискиот развој Екомскиот факултет бил исправен пред голем број предизвици и сите тие биле успешно надминувани. Веќе две децениии Факултетот функционира и создава кадри за потребите на бизнис секторот во транзицискиот период и пазарните услови на стопанисување. Во текот на неговото постоење постојано се следеле потребите на стопанските субјекти, а студиските програми перманентно подлежеле на промени во корелација со современите трендови. На Факултетот, исто така, се организирани и последипломски и докторски студии на коишто студираат голем број студенти. Истовремено, во рамките на организациската структура на Факултетот функционираат Центарот за научно-истражувачка работа и Центарот за перманентна професионална едукација. Двата центри претставуваат значајни алки што треба да обезбедат тесна соработка со бизнис секторот за пресретнување и решавање на проблемите на стопанските субјекти. Центарот за перманентна професионална едукација треба да овозможи едукација и доедукација на кадрите во духот на доживотното учење. Перспективите на една земја, секако, се во унапредување на образованието, поттикнување на научно-истражувачката работа, проширување на иновациските капацитети и нивна примена во секој сегмент од деловното и општественото живеење.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 21 Feb 2020 19:49
Last Modified: 21 Feb 2020 19:49
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3261

Actions (login required)

View Item View Item