Моделот на пазарно стопанство во земјите во транзиција

Atanasoski, Sasho (1999) Моделот на пазарно стопанство во земјите во транзиција. Научен собир,Моделот на пазарно стопанство во земјите во транзиција. pp. 95-105.

Full text not available from this repository.

Abstract

Земјите во транзиција на нивниот пат кон изградба и развој на општество со пазарна економија и парламентарна демократија се соочија со многубројни дилеми и противречности чиешто разрешување не беше и не е ни малку лесно заради комплексноста, сложеноста, едниственоста и интердисциплинарноста на транзицијата како општествен феномен. Но сепак, најголемите и најбројните дилеми и проблеми на процесот на транзиција беа и сеуште се сврзани со економската транзиција, односно со тоа како да се изврши преобразбата на стопанствата на поранешните социјалистички земји од непазарни во пазарни.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 21 Feb 2020 10:41
Last Modified: 21 Feb 2020 10:41
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3202

Actions (login required)

View Item View Item