Определување на делокругот на методологијата

Pechijareski, Ljupcho (2011) Определување на делокругот на методологијата. Еквилибриум (2). pp. 10-13. ISSN 2671-3349

Full text not available from this repository.
Official URL: http://www.eccfp.uklo.edu.mk/files/biltens/Mart.pd...

Abstract

При определувањето на делокругот на методологијата посебно место завзема прецизното утврдување на поимите научен метод и научна теорија. Тоа е неопходно затоа што во литературата, честопати, се поистоветуваат методот со методологијата, при што не се прави најјасна разлика во односите методот - научната теорија и научната теорија - методологијата. Во тој контекст, во оваа прилика ќе се задржиме на тоа што претставува методот, а што научната теорија, за во следниот билтен да зборуваме како за нивниот меѓусебен однос, така и за нивната релација со методологијата.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Social Sciences > Economics and Business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mr Dimitar Risteski
Date Deposited: 20 Feb 2020 14:49
Last Modified: 21 Feb 2020 09:51
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/3166

Actions (login required)

View Item View Item