ДИЛЕМИ ЗА УПОТРЕБАТА НА ГОЛЕМА БУКВА ВО МАКЕДОНСКИОТ СТАНДАРДЕН ЈАЗИК

Јанушева, Виолета (2019) ДИЛЕМИ ЗА УПОТРЕБАТА НА ГОЛЕМА БУКВА ВО МАКЕДОНСКИОТ СТАНДАРДЕН ЈАЗИК. Меѓународно списание за лингвистички, книжевни и културолошки истражувања „Палимпсест“, 4 (8). pp. 25-35. ISSN 2545-3998

[img]
Preview
Text
document.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Овој труд има за цел да испита одредени дилеми при употребата на голема буква во пишаната практика на македонскиот стандарден јазик. Истражувањето е квалитативно и има описен дизајн. Примерокот го сочинуваат правилата за употребата на голема буква во шесте изданија на Правописот (1950, 1968, 1970, 1998 и 2015/2017). Анализа, синтеза и компарација се методите што се користат за обработка на податоците и за донесување на заклучоци. Истражувањето покажува дека одредени правописни решенија за употребата на голема буква во пишаната практика се јавуваат, првенствено, како резултат на интервенциите во правилата за употребата на голема буква во изданијата на Правописот на македонскиот јазик, но и како резултат на различното толкување на овие правила во изданието на Правописот од 2015/2017.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Mr Josif Petrovski
Date Deposited: 02 Jan 2020 21:59
Last Modified: 02 Jan 2020 21:59
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/2318

Actions (login required)

View Item View Item