ПРИДАВСКИ ПАРОНИМИ МОТИВИРАНИ ОД РАЗЛИЧНА ИМЕНСКА ОСНОВА ВО МАКЕДОНСКИОТ СТАНДАРДЕН ЈАЗИ

Јанушева, Виолета (2019) ПРИДАВСКИ ПАРОНИМИ МОТИВИРАНИ ОД РАЗЛИЧНА ИМЕНСКА ОСНОВА ВО МАКЕДОНСКИОТ СТАНДАРДЕН ЈАЗИ. Филолошки студии / Philological Sciences, 17 (2). pp. 213-225. ISSN 1857-6060

[img]
Preview
Text
Придавски пароними мотивирани од различна именска основа во МСЈ.pdf

Download (683kB) | Preview

Abstract

Резиме: Предмет на истражување во овој труд се паронимите во македонскиот стандарден јазик, ацелта е да се испитаат придавскитепароними што се изведени од различнаименска мотивирачка основа. Истражувањето е квалитативно и има описен карактер. Корпусот пароними е ексцерпиран од Толковниот речник на македонскиот јазик (2003), а примерите за нивната употреба од различни електронски извори. Од методите за обработка на податоците и за изведување на заклучоци се користат анализа, синтеза и компарација. Анализираниот материјал покажува дека во македонскиот стандарден јазик во придавскиот паронимен пар едната придавка е изведена од немотивирана, а другата од мотивирана именка и дека се забележуваат дилеми во нивната употреба во однос на значењето.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Mr Josif Petrovski
Date Deposited: 26 Nov 2019 12:00
Last Modified: 26 Nov 2019 12:00
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/2092

Actions (login required)

View Item View Item