ПРЕГЛЕД НА МАКЕДОНСКИОТ И АНГЛИСКИОТ ГЛАСОВЕН СИСТЕМ: ВЛИЈАНИЕТО НА МАЈЧНИОТЈАЗИК ВО СОВЛАДУВАЊЕТО НА ПРАВИЛЕН ИЗГОВОР НА АНГЛИСКИ ЈАЗИК

Prodanovska-Poposka, Vesna (2018) ПРЕГЛЕД НА МАКЕДОНСКИОТ И АНГЛИСКИОТ ГЛАСОВЕН СИСТЕМ: ВЛИЈАНИЕТО НА МАЈЧНИОТЈАЗИК ВО СОВЛАДУВАЊЕТО НА ПРАВИЛЕН ИЗГОВОР НА АНГЛИСКИ ЈАЗИК. In: Filko 3, 26-27 April 2018, Stip, Macedonia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/fe/article/view/270...

Abstract

Усвојувањето на странски јазик е сложен процес бидејќи јазикот природно се појавува како систем на структури со поставени правила и компоненти во неговата содржина како што се фонологијата, морфологијата, синтаксата, семантиката и прагматиката. Со цел да се стекне оваа комплексност и да се резултира со успех, изучувачите на јазикот треба да ги применат овие правила и да ги разберат структурите на овој комплексен систем. Изговорот има важно место во процесот на учење на странски јазици, бидејќи е прва работа со која се соочуваат учениците кога ќе се запознаат со јазикот-цел. Разбирливиот изговор е од суштинско значење за двете страни, и за говорникот и за слушателот при што се избегнуваат недоразбирањата и меѓусебната комуникација се одвива лесно. Овој труд дава преглед на двата гласовни системи - македонскиот и англискиот, влијанието на мајчиниот јазик врз јазикот- цел, особено во однос на изговорот и заедничките грешки во користењето на согласките и самогласките кои се појавуваат кај студентите во Македонија- изучувачи на англиски како странски јазик.Клучни зборови: Изговор, мајчин јазик, учење на англиски јазик,гласовен систем

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Biotechnical Sciences
Depositing User: Mr Blagojce Najdovski
Date Deposited: 18 Sep 2019 08:07
Last Modified: 18 Sep 2019 08:07
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1826

Actions (login required)

View Item View Item