Терминологизација, ретерминологизација и детерминологизација во македонскиот стандарден јазик

Јанушева, Виолета (2018) Терминологизација, ретерминологизација и детерминологизација во македонскиот стандарден јазик. „Филолошки студии“ (1). pp. 1-16.

Full text not available from this repository.

Abstract

Резиме: Во овој трудот се покажуваат процесите терминологизација, ретерми- нологизација и детерминологизација во македонскиот стандарден јазик. Ис- тражувањето има квалитативна парадигма и дескриптивен дизајн. Примерокот го сочинуваат лексички единици од општиот јазик, како и од различни научни и технички области, ексцерпирани од секојдневните интеракции на зборувачите на македонскиот јазик. Од методите за обработка на податоците и за донесување заклучоци се употребуваат анализа, компарација и синтеза. Истражувањето ги покажува семантичките и граматичките потенцијали на анализираните лексички единици што се јавуваат како резултат на веќе споменатите процеси.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Mr Josif Petrovski
Date Deposited: 13 Nov 2018 12:30
Last Modified: 13 Nov 2018 12:30
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1337

Actions (login required)

View Item View Item