Анализа на објаснувањата за поимот жаргон во стандардниот македонски јазик

Janusheva, Violeta (2016) Анализа на објаснувањата за поимот жаргон во стандардниот македонски јазик. „Македонски јазик“ LXVII. pp. 215-226.

Full text not available from this repository.

Abstract

Поимот жаргон во стандардниот македонски јазик воопшто не е испитуваа појава. Во неколкуте постојни извори се среќаваат непрецизни и збунувачки објаснувања за тоа што, всушност, треба да се подразбира под поимот жаргон, како и примери кои се двосмислени. Оттука, во трудот, критички се преиспитуваат и анализираат постојните објаснувања и наведените примери за поимот жаргон и се изведуваат заклучоци од кои, пак, произлегуваат неколку важни импликации за социолингвистичката теорија. Заклучоците и социолингвистичките импликации се потврдуваат со спроведеното истражување за жаргонските единици карактеристични за припадниците на општествената група рибари, формирана врз основа на заедничкиот интерес, како и за припадниците на различни општествени групи формирани врз професионална основа.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Mr Josif Petrovski
Date Deposited: 16 Jul 2018 13:23
Last Modified: 16 Jul 2018 13:23
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1203

Actions (login required)

View Item View Item