Синтаксичката анализа на сложената реченица во новинарскиот потстил на стандардниот македонски јазик

Јанушева, Виолета (2016) Синтаксичката анализа на сложената реченица во новинарскиот потстил на стандардниот македонски јазик. Меѓународно славистичко списание „Филолошки студии“ / "Philological Sciences", 2. pp. 174-187. ISSN 1857-6060

Full text not available from this repository.

Abstract

Сложените реченици составени од три и повеќе предикативни јадра, односно дел-реченици (зависни и независни) што најчесто се среќаваат во новинарскиот потстил на македонскиот стандарден јазик, за секој проучувач на македонскиот јазик претставуваат вистински предизвик од гледна точка на нивната синтаксичка анализа. Оттука, целта на трудот е да се покаже дека при нивната синтаксичка анализа се јавуваат мноштво дилеми и дека таа, од гледна точка на „Синтаксата...“ на Минова-Ѓуркова, не може да се спроведе докрај. Истовремено, во трудот, се покажува дека во синтаксичката анализа на овие реченици, реконструкцијата и номинализацијата имаат многу важна улога.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Mr Josif Petrovski
Date Deposited: 16 Jul 2018 13:23
Last Modified: 16 Jul 2018 13:23
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1200

Actions (login required)

View Item View Item