ВАЛЕНЦИЈАТА НА НЕПРЕФИКСИРАНИТЕ ЕДНОАРГУМЕНТСКИ ГЛАГОЛСКИ ПРЕДИКАТИ СО СЕ ВО СВОЈОТ СОСТАВ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК, ВО ГОВОРОТ НА БИТОЛА

Јанушева, Виолета (2012) ВАЛЕНЦИЈАТА НА НЕПРЕФИКСИРАНИТЕ ЕДНОАРГУМЕНТСКИ ГЛАГОЛСКИ ПРЕДИКАТИ СО СЕ ВО СВОЈОТ СОСТАВ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК, ВО ГОВОРОТ НА БИТОЛА. Teacher, 4 (1). pp. 192-208. ISSN 1857-8888

[img] Text
ВАЛЕНЦИЈАТА НА НЕПРЕФИКСИРАНИТЕ ЕДНОАРГУМЕНТСКИ ГЛАГОЛСКИ ПРЕДИКАТИ СО СЕ ВО СВОЈОТ СОСТАВ ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК, ВО ГОВОРОТ НА БИТОЛА.pdf

Download (3MB)

Abstract

Во овој труд се претставува транзитивизацијата на непрефиксираните едноаргументски глаголски предикати (инхоативни, терминативни и моментни) со се во својот состав како лексички единици, моделот на рехиерархизација на аргументите кај овие предикати, како и фразеолошките и фигуративни значења кои се развиваат во процесот на транзитивизација3. Исто така, во трудот се покажува влијанието на битолскиот дијалект на влашкиот јазик врз оваа појава, но и нејзиниот сопствен развој.

Item Type: Article
Subjects: Scientific Fields (Frascati) > Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Education
Depositing User: Mr Josif Petrovski
Date Deposited: 16 Jul 2018 13:15
Last Modified: 16 Jul 2018 13:15
URI: http://eprints.uklo.edu.mk/id/eprint/1167

Actions (login required)

View Item View Item